1numara.org
TikTok Beğeni Hilesi

Kanal Tedavisi Kaç Yaşında Başlar?

Yetersiz diş temizliği sağlıksız beslenme gibi alışkanlıkların bir bileşimi olarak ağız içerisinde meydana gelen çürüklerin erken çocukluk dönemine kadar indiği çocuğun günlük konforunu rahatlığını bozabilecek kadar rahatsızlık verebilir. Yemek sırasında ilk olarak dişte ağrı hissedilir, ihmal edildiği zaman ise gün içerisinde kendiliğinden başlayıp spontane uzun süre geçmeyen ağrılarla devam eder. Bu duruma geldiği zaman artık dişe müdahale edilmesi gereklidir. Kanal tedavisi süt dişlerine de yapılabilir süt dişlerine kanal tedavisi neden yapılır, nasıl yapılır, eğer kanal tedavisi yapılmaz ise neler olur gibi soruların yanıtları oldukça merak edilmektedir.

Süt Dişlerine Kanal Tedavisi Neden Yapılmalıdır?

Çocuklarda şekerli gıdaların tüketimi ağız bakımının kötü olması sıklığından dolayı uzun süreli biberon kullanımı gibi nedenlerle ağız içerisinde ortaya çıkan problemlerden asitlik durumu dişlerin minelerini zayıflatmaya neden olur. Ancak bu durum uzun süre devam ederse kırılmalara sebebiyetlerde tahrik veya sıcak, soğuk diş hassasiyeti de gelişmektedir. Şayet bu aşamalarda müdahale edilmezse diş içerisindeki canlı dokuların ve köklerin etkilenmesine ve iltihaplanmasına sebebiyet verir.

Aniden başlayan ya da gece uyutmayacak kadar ağrılı zonklayıcı şiddetli problemlere yol açar. Çocuklarda huzursuzluk, yemek yemedi isteksizlikte görülmektedir. Süt dişlerinin kanal tedavisi; çürük bazen çok hızlı ilerlerken beklenmedik bir anda yanan yüzün hatta gözlerin bile içine işleyen ciddi şişliklerle karşılaşılabilir. Bu gibi durumların ortaya çıkmaması için süt dişlerine kanal tedavisi yapılır.

Kanal Tedavisi Yapılırken Çocuğumun Canı Acır Mı?

Çocuklara kanal tedavisi yapılmadan önce pedodontisin küçüklerle iletişim kurması ve de güvenini kazanması işleme başlamadan önce çok önemlidir. Çocuklarda kanal tedavisinin iyileştirme amaçlı olduğunu ve çocuğun yararına yapılacağı anlatılıp ikna edilmesi ve uygulanacak olan işlemin kabul etmesini sağlamalıdır. İşleme başlamadan önce kullanılacak aletleri tanıtması uygulama tekniği ile de tek tek kullanılmaktadır. İşlem sırasında çocukların ağrılarının olmasını engellemek ve konforlu bir tedavi için sağlıklı bir şekilde geçirmesini sağlamak nedeniyle diş uyuşturulur. Bu işlemlerden hemen sonra çocuk herhangi bir acıyı veya ağrıyı hissetmez. Tedavinin rahatlıkla gerçekleştirmesini sağlanmaktadır.

Kanal Tedavisi Kaç Yaşında Yapılabilir?

Bebeklerin 6 aylıktan itibaren dişleri çıkmaya başlar ve yaklaşık 2,5-3 yaşına kadar tamamlanmış olmalıdır. Daha sonrasında daimi dişler dönemi tamamlanana kadar yani yaklaşık 12 ile 13 yaşına kadar ağız içerisinde kalması için gereken süt dişleri ısırma çiğneme ve koparma gibi işlevlerin yerine getirilmesi için yardımcı olur. Konuşma sırasında seslerin düzgün bir şekilde çıkarılması, çocuğun sosyal iletişiminin estetik ve gelişimi algısı önemlidir. Dişler ağız içinde başlayarak sağlık açısından bütünlük çocukların büyüme gelişiminde temelini oluşturmakta.

Herhangi bir sebepten dolayı süt dişi için kanal tedavisi gerekeceği en ideal vakit; çocuğun konuşarak kendini ifa ede edebilmeye başlayıp diş koltuğunda korkmadan tek başına ve yardımsız oturabileceği bir dönemdir. Çocuk diş hekimi ile konuşup verilen komutları anlayıp karşılık verebilmesi problemin ve tedavinin sağlıklı olarak yapılması için çok önemli bir faktördür. Bunlar göz önünde bulundurularak 3 ila 4 yaşından itibaren çocuğunuza kanal tedavisi yaptırabilirsiniz. Mecbur kalındığında daha Küçük yaşlarda acil durumlarda ebeveynleri tarafından fiziksel ve duygusal olarak hazırlanıp koltukta desteklenmesi ile tedavi yapılabilir.

Süt Dişine Kanal Tedavisi Neden ve Ne Zaman Yapılmaz?

Dişteki enfeksiyonun kemiğe yayıldığı zaman, ağızdaki dişin kemik desteğini kaybedip ciddi anlamda sallandığı dişler için ya da düşmesine 6 aydan daha kısa bir zaman kalmış süt dişleri için kanal tedavisi uygulanmaz genellikle tercihen çekimi yapılır. Bu konu hakkındaki kararı çocuk diş doktorunuz klinik muayenesinden sonra bulguları ve röntgen görüntüsü ne bakıp tedavi şekli söylenir.

Bu yazı ilginizi çekebilir: ”Klaros Koyu Ve Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?” Tıklayarak okuyabilirsiniz.

Yorum yapın