1numara.org
TikTok Beğeni Hilesi

Motor Kontrol Ünitesi (ECU) Nedir?

Otomobilleri sürekli olarak kontrol eden bir sistem olan motor kontrol ünitesi (ECU) nedir ve ne işe yarar? ECU çalışırken nasıl veri toplar? ECU arıza tespitini nasıl yapar sorularına yanıt arayacağız.

1990’lı yıllar bilgisayar çağının en çok sıçrama yapmış dönemidir. Tüm dünyada makineler artık bilgisayar destekli sistemler sayesinde daha kusuruz ve az sorun çıkartmaya başlamıştı. Eski otomobiller bozulup yolda kalana kadar sürücünün arızadan haberi olmazdı. Ancak ECU sayesinde sorun yolda bırakmadan çok çok önce tespit edilebilir hale geldi. Böylelikle sürücüler hem maddi hem de manevi olarak rahat eder hale geldiler. Bilgisayar teknolojisinden otomobillerde de yararlanılmaya başladı. Motor ve bileşenleri beyin adı verilen bilgisayar sistemleri tarafından sürekli olarak kontrol edilmeye başlandı. İşte bunun sonucunda motor kontrol ünitesi (ECU) sistemi ortaya çıktı.

Motor Kontrol Ünitesi (ECU) Nedir ve Ne İşe Yarar?

İngilizce olarak “engine control ünit” kısaltması olan ECU, motor ve tüm aksamlarında bulunan parçaları kontrol eden bir sistemdir. ECU’nun en temel görevi motorun en verimli, ekonomik ve performanslı bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Bunun için neredeyse tüm parçaları kontrol eder. ECU bildiğimiz bir çeşit bilgisayardır.

Motor ve bileşenlerinde bulunan sensörler sürekli olarak veri toplarlar. Bu verileri elektrik sinyali olarak ECU’ya gönderirler. ECU gelen sinyale göre diğer parçaların da çalışma şeklini kontrol eder. Örneğin bir oksijen sensöründen gelen veriler sayesinde ateşleme zamanlaması ile yakıt dağıtım miktarı belirlenir. Her sensörün 5 adet arıza kodu bulunur ve bu kodlar ECU’ya önceden programlanmıştır. Eğer bir bileşende arıza varsa, sensör daha önceden programlanan değerin dışında bir sinyal gönderir. ECU bunun bir arıza olduğunu algılayarak hemen sürücüyü haberdar eder. Bunun yolu ise gösterge panelinde “motor arıza ışığı” yanmasıdır.

Bu işareti gördüğünüz zaman arızanın nereden kaynaklandığını bulmak için ECU’ya bağlanmanız gerekir. OBD-2 arıza kodları tarayıcısı yüklü bir bilgisayar ile aracın içinden ECU portuna giriş sağlanır. Daha sonra bilgisayar ECU’da yer alan kodların tümünün sinyallerini kontrol eder. Arızalı olan parçadan dolayı hata kodu verilir ve sonuç olarak hangi parçada arıza varsa ustanız doğrudan oraya yönelir. Bir otomobilde yaklaşık olarak bin 700’den fazla hata kodu bulunmaktadır.

Yorum yapın