1numara.org
TikTok Beğeni Hilesi

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Medeni Kanuna göre iki çeşit boşanma davası vardır. Bunlardan birincisi çekişmeli ikincisi ise anlaşmalı boşanma davalarıdır. Anlaşmalı olan davalar adından da anlaşılacağı üzere tarafların her konuda anlaşmış olmasını gerektirir. Bu tip davalar eşlerin uzun ve yorucu olan çekişmeli dava sürecini ortadan kaldırdığı gibi maddi ve manevi tüm etkileri de ortadan kaldırmış olacaktır.

Anlaşmalı boşanma davaları bitmiş bir evliliğin sonlandırılması açısından en kısa ve kolay olan çözüm olarak bilinmektedir.

Hukukta aile kurumuna büyük önem verilmiştir. Dolayısıyla aile birliğinin korunmaya çalışılmasından dolayı hakim tarafından anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için öngörülmüş olan özel şartlar vardır. Bu makalemizde anlaşmalı boşanma davası nasıl açılmalı, ne kadar sürede sonuçlanır, hangi mahkemede yapılır? Gibi soruların yanıtları da verilmiştir.

Anlaşmalı Boşanmaya Karar Verilebilmesi İçin Öngörülmüş Özel Şartlar Nelerdir?

Yukarıda anlaşmalı boşanma davası hakkında kısa bir giriş yaptıktan sonra bu boşanmanın gerçekleşebilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerektiğinden bahsedelim.

  • Boşanma davasının anlaşmalı olarak açılabilmesi için öncelikli olarak evlilik tarihinden itibaren en az 1 yıllık sürecin geçmesi gereklidir.
  • Boşanmaya konu olacak mal paylaşımı, nafaka, tazminat ve velayet konularında herhangi bir tereddütte yer vermeyecek şekilde çiftlerin ortak iradesini içeren bir dilekçenin ya da anlaşma protokolünün mahkemeye sunulması gerekir. Bursa boşanma avukatı tarafından usulüne uygun olacak şekilde açılmış olan bir boşanma davası olumlu sonuçlanacaktır.
  • Eşler anlaştıkları konularla ilgili açıklamalarını hakim huzurunda da yapmalıdır. Boşanma davasıyla ilgili herhangi birine yetki vermek gibi bir durum söz konusu değildir.
  • Boşanma davasıyla ilgili eşlerin almış oldukları kararların hakim tarafından da uygun olması gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davasında hazırlanmış olan dilekçenin Hukuk Mahkemeleri Kanunu’na uygun olacak şekilde düzenlenmesi gerekir. Dilekçe sunulurken ekte mutlaka anlaşmalı boşanma protokolünün ıslak imzalı olarak eklenmesi gerekir. Belgeleri hazırlayan kişi adliyede tevsi bürosuna başvurarak dava işlemini gerçekleştirebileceği gibi Bursa boşanma davası avukatı aracılığı ile de bu işlemi gerçekleştirebilir.

Gerekli şartlar sağlanarak anlaşmalı boşanma için hazırlanan dilekçe Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na uygun olarak düzenlenmeli, dilekçe ekinde de mutlaka ıslak imzalı olarak düzenlenen anlaşmalı boşanma protokolü sunulmalıdır. Belgelerini hazırlayan davacı, adliyede tevzi bürosuna başvurarak dava açma işlemlerini kendi gerçekleştirebileceği gibi kendini temsil eden avukat aracılığıyla da bu süreci daha sağlıklı bir şekilde yönlendirebilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılmalıdır?

Anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davası Aile Mahkemelerine açılması gerekir. Aile Mahkemelerinin olmadığı yerde Asliye Hukuk Mahkemeleri yetkilendirilmiştir. Boşanmak isteyen kişi ikamet ettiği şehirde ya da 6 aydır bulunduğu farklı bir şehirde davayı açabilir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Anlaşmalı boşanma davası boşanma davalarında en hızlı tamamlanan süreçtir. Eğer dava süreci doğru işletebilirse bu durumda hakim tek celsede davanın sonuçlanmasını sağlayacaktır. Boşanma avukatı dava sürecinin kısalması için gerekli tüm bilgileri sağlayacaktır. Genel olarak konuşacak olursak 3-4 aylık süre içerisinde boşanma sonuçlanacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Çekişmeli Boşanma Davasına Döner Mi?

Anlaşmalı boşanma davası istenildiğinde çekişmeli davaya dönüşebilir. Eşler boşanma sürecinin en başında her konuda anlaştıklarını söylemiş olsalar da bazı durumda boşanmaya dair olan konular hakkında uzlaşma mümkün olmayabilir. Böyle bir durumda hakim davanın çekişmeli olarak devam etmesine karar verebilecektir.

Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçilir mi?

Anlaşmalı boşanma davasından vazgeçmek mümkün olan bir süreçtir. Boşanma kararı kesinleşinceye kadar taraflar vazgeçme hakkına sahip olacaklardır. Yapılması gereken ise vazgeçme dilekçesi vermektir. Boşanma karara vardıktan sonra ise vazgeçmek söz konusu değildir.

Yorum yapın