1numara.org
TikTok Beğeni Hilesi

Arabanın Motor İstediği Nasıl Anlaşılır? Bitik Motor Belirtileri?

Sürücülerin en çok merak ettiği şeylerden bir tanesi de araçlarının motorlarının sağlığıdır. Pek çok sürücü arabanın motor istediğini yani motor yapılması gerektiğini nasıl anlarım diye merak ediyor.

İçten yanmalı bir motora sahip otomobilde pek çok parça aynı anda hareket eder. Ayrıca motorlar çok sıcak çalışan sistemlerdir. Bir aracın motorunun içinde subaplar, eksantrik mili, pistonlar, segmanlar, biyel kolları, krank mili ve yataklar” başta olmak üzere pek çok parça sürekli olarak hareket eder. Bu parçalardan zamanla aşınabilir ve motorun gücünü kaybetmesine neden olur. Bu durumda aracınıza motor yaptırmak zorundasın. Ancak bazen motorda bir sorun yokken aracınızın motoru ölmüş gibi belirtiler alırsınız. Bu sebeple kullanım ömrünü tamamlanmış bir motor ne gibi belirtiler verir öğrenirseniz sizin faydanıza olacaktır.

Arabanın Motor İstediği Nasıl Anlaşılır?

Aracınızda meydana gelen bazı semptomlar motorun ömrü hakkında size bilgi verebilir. Ölmüş bir motoru yaptırmak yani rektifiye ettirmekten başka çareniz yoktur. Motor bakımları ve kullanım şekli motorun ömrünü belirleyen en önemli unsurlardır. Şimdi gelin bitik motor belirtilerine bakalım.

1- Egzozdan Mavi Duman Çıkması

Piston çevresinde bilezik benzeri segman adı verilen sızdırmazlık contaları vardır. Bu segmanların görevi altta bulunan  yağın üst tarafa geçmesini engellemektir. Eğer segmanlar aşınırsa motor yağı üst tarafa çıkar ve hava/yakıt karışımıyla birlikte yanar. Yanan yağın egzoz gazı rengi mavidir.

2- Motordan Vuruntu Sesleri Gelmesi

Aşınan motor parçaları zaman genişler. Bunun sonucunda yukarı aşağı hareket eden pistonlar, üst kapak ve valflere çarpar. Aracınızın motoru çalışırken metalin metale vurma sesini duyuyorsanız aracınızın biyel kolları esnediği için üst tarafa çarpıyor demektir.

3- Motor Performansının Düşmesi

Motorun normal çalışması için içerisinde kompresyon (basınç) olması gerekmektedir. Eğer motor içerisinde parçalar aşınırsa bu kompresyon değeri düşer. Sonuç olarak biyel kollarının krank miline uyguladığı tork gücünde bir düşme meydana gelir. Aracınızın çekişi düşmeye başladıysa, motor bitik olabilir.

4- Motorun Hararet Yapması

Bir otomobilin motoru çalışırken 300 derecelik bir sıcaklık ortaya çıkar. Bu sıcaklığı azaltmak için motor soğutma sistemi vardır. Radyatörden gelen su motor bloğu ve üst kapak içinde bulunan su kanallarında dolaşır. Ancak motor eskidiği zaman küçük kılcal çatlaklardan yanma odasına su sızar. Sonuç olarak aracınızın motoru aşırı derecede ısınır.

Yorum yapın