Cotard Senromu Nedir, Neden Olur? Cotard Sendormu Tedavisi!

Cotard sendromlu kişiler (aynı zamanda yürüyen ceset sendromu veya Cotard sanrısı olarak da adlandırılır ) vücutlarının bazı bölümlerinin eksik olduğuna veya ölmek üzere olduklarına, öldüklerine veya var olmadıklarına inanırlar. Bu sendromu yaşayanlar hiçbir şeyin var olmadığını düşünebilirler.

Yürüyen ceset sendromu nedir, belirtileri ve tedavileri nedir? Bu makalemizde Cotard sendromu ile alakalı merak edilenleri sizlerle paylaşıyoruz. Okumaya devam ederek bu sendrom ile alakalı bilgileri öğrenebilirsiniz.

Cotard Sendromu Nedir?

Cotard Sendromu Nedir
Cotard Sendromu Nedir?

Cotard sanrısı veya Cotard sendromu, kişinin kendi bedeni veya varoluşu hakkındaki algısında nadir görülen ve ciddi bir değişikliktir. Değişebilen bir grup yanlış ama güçlü bir inancı kapsar.

Örneğin, bu sendroma sahip bazı kişiler öldüklerine inanırken, diğerleri ise ölümsüz olduklarını düşünebilir. Cotard sendromlu kişi kanıtlar aksini söylese bile algılarının doğru olduğu konusunda kararlıdır.

Bu da normalde göstermeyecekleri davranışları sergilemesine neden olabilir. Örneğin öldüğüne inanan bir kişi yemek yemeyi bırakabilir.

Cotard sendromunun diğer isimleri arasında yürüyen ceset sendromu, canlı cenaze veya nihilist sanrı olarak bilinir.

Cotard Sendromu Araştırma

2017’de yapılan bir araştırma, Cotard sendromuna sahip olduğu belirlenen 12 kişiden 8’inin öldüğünü hissettiğini ortaya koydu. Bunlardan üçü, sağlık personellerinin onları öldürdüğüne inanıyordu. Birkaçı ise, ölmek üzere olduğunu söyledi.

Yürüyen Cenaze Sendromlu Kişilerin İnandıkları

Cotard sendromunun ana semptomu, bir kişinin varlığına dair yanlış bir inançtır. Bu sendromu yaşayanlar şunlara inanabilirler:

  • Vücut parçalarının olmadığına ya da eksik olduğuna
  • Öldüklerine inanabilirler
  • Ölümsüz olduklarını düşünebilirler
  • Yeni bir hayata başladıklarını
  • Onlar yok

Bu sendroma sahip kişiler ayrıca organlarının parçalandığına, kaybolduğuna veya olmadığına inanabilirler.

Cotard Sendromu Vakaları

Cotard sendromu, dünya çapında bilinen yaklaşık 200 vaka ile nadirdir. Semptomlar aşırı olmasına rağmen, çoğu insan tedavi ile iyileşir.

Cotard Sendromu Belirtileri

Bu sendroma sahip kişiler genellikle çok daha az sosyal hale gelirler. Bazen konuşmayı tamamen bırakabilirler. Bazıları onlara öldüklerini veya ölmek üzere olduklarını söyleyen sesler duyar.

Diğerleri yemek yemeyi reddedebilir (çünkü diğer nedenlerin yanı sıra “öldükleri” için bir anlam görmezler). Bazıları kendilerine zarar vermeye çalışabilir.

2008’de iyi belgelenmiş bir Cotard sendromu vakasında, 53 yaşındaki bir kadın, ailesinin 911’i araması üzerine hastaneye kaldırıldı. Kadının onun öldüğüne inandığını ve çürümüş balık gibi koktuğunu söylediler. Ayrıca ölü insanlarla birlikte olmak istediği için morga götürülmek istedi.

Cotard Sendromu Neden Olur?

Cotard sendromuna neyin sebep olduğu net olarak belli değildir. Bunun genellikle beyni etkileyen daha derin bir tıbbi sorunun belirtisi olduğunu biliyoruz, örneğin:

  • bunama
  • Ensefalopati (bir virüs veya toksinin beyninizin çalışma şeklini etkilediği bir hastalık)
  • Epilepsi
  • Migren
  • Multipl skleroz
  • Parkinson hastalığı
  • Felç
  • Ciddi bir beyin hasarı nedeniyle beynin dışında meydana gelen kanama (doktorunuz buna subdural kanama diyebilir)

Bazı uzmanlar, Cotard sendromunun iki tür beyin hasarından kaynaklandığını düşünüyor. İlki, insanların kendilerine bakışını değiştirir. İkincisi, doğru olmadığı gösterilse bile bu yanlış görüşe inanmaya devam etmelerini sağlar. Yine de herkes bu fikre katılmıyor.

Cotard Sendromu Teşhisi

Cotard sendromu veya sanrısı, bir hastalık değil, başka bir durumun belirtisidir. Akıl sağlığı sorunlarını teşhis etmek için kullanılan el kitabı olan DSM’de listelenmemiştir. Orada olmaması, doktorlara rehberlik edecek kesin kuralların olmadığı anlamına gelir.

Genellikle doktorlar buna benzeyen diğer koşulları ekarte ettikten sonra teşhis edilir. Böyle bir bozukluk, bir kişinin bir arkadaşının veya aile üyesinin yerine aynı sahte kişinin geçtiğine inandığı Capgras sendromudur. Capgras sendromuna “sahtekarlık sendromu” da denir.

Cotard Sendromu Tedavisi

Doktorların Cotard sendromunu tedavi etmek için birçok yolu vardır. Genel yaklaşım, buna neden olan tıbbi sorunu tedavi etmektir.

Çoğu insan, ilaç ve bilişsel davranışçı terapi (CBT) veya psikoterapi gibi bir tür konuşma terapisi kombinasyonu ile en iyisini yapar . Bunların her ikisi de insanların nasıl hissettikleri hakkında konuşmaları için güvenli bir yer sağlar ve daha sağlıklı düşünme ve hareket etme yolları bulmalarına yardımcı olur.

Cotard sendromunu tedavi etmek için kullanılan ilaçlar şunları içerir:

  • Antipsikotikler
  • Antianksiyete ilaçları
  • antidepresanlar

Çoğu insan birden fazla türe ihtiyaç duyar.

Elektrokonvülsif tedavi (ECT) başka bir tedavi seçeneğidir. Beyne küçük elektrik akımları gönderir. Bu beynin kimyasını değiştirir ve bazı zihinsel sağlık semptomlarını ortadan kaldırabilir.

Altta bulunan yorumlar kısmından Cotard sendromu hakkındaki görüşlerinizi bizimle ve diğer ziyaretçilerimiz ile paylaşmayı unutmayınız.

Yorum yapın