1numara.org
TikTok Beğeni Hilesi

KDV Nedir? Nasıl Hesaplanır?

KDV günümüzde her türlü alışverişlere eklenen bir vergi çeşididir. Vergi malı satan kişiye yüklenir. Ancak malı satan kişi KDV öder. KDV oranı satılan malın cinsine göre değişir. 3 farklı katma değer vergisi türü vardır. Bu farklı oranlar, ilgili bakanlıklar tarafından satın alınan mal veya hizmetlerin önceliği ve aciliyetine göre belirlenmektedir.

Örneğin, mal veya hizmetler gerekliyse ve sağlanması gerekiyorsa katma değer vergisi düşük olabilir. Benzer şekilde, isteğe bağlı ve lüks mal veya hizmet satın alırken katma değer vergisi oranları daha yüksek olabilir. Kullanılan cari katma değer vergisi oranları aşağıdadır;

%1 Katma Değer Vergisine Sahip Ürünler

Bu kategorideki, gerekli bir ihtiyacı karşılayan mal veya hizmetler. Temel sarf malzemeleri bu kategoriye dâhildir. Temel tüketim ürünlerine örnek olarak ekmek ve un bazlı ürünler verilebilir. Bazı lüks olmayan konaklama ihtiyaçları için de %1 katma değer vergisi uygulanmaktadır.

%8 Oranında Katma Değer Vergisine Tabi Mal ve Hizmetler

%8 oranında katma değer vergisi oranı, günümüzde en yaygın kullanılan katma değer vergisi oranıdır. Genellikle gıda ürünlerine yansır. Bu sınıftaki ürünler lüks ürünler olarak sayılmaz. Tüketim olarak sınıflandırılır. Bu kategorideki ürünlere örnekler: yumurta, peynir, süt,

%18 Katma Değer Vergisine Tabi Mal veya Hizmetler

Temel tüketim malı olmayan hemen hemen tüm mal veya hizmetler bu kategoriye girer. Bu türün örnekleri şu şekilde verilebilir; Telekomünikasyon ürünleri ve hizmetleri, Mobilya, Ekipman, Elektronik ürünler.

KDV Numarası Nasıl Hesaplanır?

KDV, her türlü ticari işlemin ödenmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Hizmet ve mal alıcılarının katma değer vergisi ödemesi, vergi kaçakçılığının önlenmesine yardımcı olur. Katma değer vergisi hesaplanırken son derece basit bir formül kullanılır; Mal ve hizmetlerin maliyeti x KDV oranı şeklindedir.

KDV (Katma değer vergisi) oranı bu çok basit formül kullanılarak hesaplanabilir. Mal ve hizmetlerin fiyatı ne kadar yüksek olursa, katma değer vergisi de o kadar yüksek olur. Katma değer vergisi oranları da satılan mal veya hizmete göre değişiklik gösterebilmektedir.

Bu Yazıda İlginizi Çekebilir: PTT Elektrik Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır

Yorum yapın