Samanyolu Hakkında 10 İlginç Gerçek!

Samanyolu hakkında bilinmesi gereken 10 ilginç gerçek. Samanyolu, tahminen 200 milyar yıldıza sahip orta büyüklükte bir gökadadır. Samanyolu hakkında ilginç bilgileri ve belki de ilk defa duyacağınız bilgilere şimdi göz atalım.

1- Karanlık

Galaksimiz, yaklaşık %90’ı karanlık madde, yaklaşık %10’u “ışıklı madde” veya gözlerimizle görebildiğimiz maddeden oluşur. Bu büyük miktardaki karanlık madde, Samanyolu’nun nasıl döndüğüne dair simülasyonlarla gösterilen görünmez bir haleye neden olur. Karanlık madde olmasaydı, Samanyolu içindeki yıldızlar gözlemlenenden çok daha yavaş yörüngede dönerdi.

2- 200 Milyardan Fazla Yıldızı Var

Samanyolu, tahminen 200 milyar yıldıza sahip orta büyüklükte bir gökadadır. Bildiğimiz en büyük galaksi IC 1101 olarak adlandırılır ve 100 trilyondan fazla yıldıza sahiptir.

samanyolu galaksi

3. Çarpık

Samanyolu, yaklaşık 120.000 ışıkyılı çapında ve yaklaşık 12.000 ışıkyılı çapında bir merkezi çıkıntıya sahip bir disktir. Disk tam olarak düz olmasa da, komşu galaksilerimiz olan Büyük ve Küçük Macellan bulutları nedeniyle eğrilmiştir. Bu iki galaksi, galaksimizde bir halat çekme oyunu gibi konuyu ele alıyor.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Samanyolu’ndan Gelen Gizemli Radyo Sinyali, Gökbilimcileri İkiye Böldü. Tıklayarak okuyabilirsiniz.

4. Gerçekten tozlu ve gazlı

Samanyolu’nun görünür maddesinin yaklaşık %10-15’i toz ve gazdan oluşur, geri kalanı ise yıldızlardır. Açık bir gecede, Samanyolu’nun tozlu halkası gece gökyüzünde görülebilir.

5. Diğer galaksilerden yapılmıştır

Samanyolu, mevcut boyutuna ve şekline ulaşabilmek için tarihi boyunca başka galaksileri de tüketmiştir. Gökadamız şu anda daha küçük gökadanın yıldızlarını kendi sarmalına ekleyerek Büyük Köpek Cüce Gökadasını tüketiyor.

6. Fotoğrafını çekemiyoruz

Samanyolu’nun merkezinden yaklaşık 26.000 ışıkyılı uzaklıkta olduğumuz için diskin fotoğraflarını çekemiyoruz. Gökadamızın gördüğü herhangi bir temsil ya farklı bir sarmal gökadadır ya da bir sanatçının düşündüğü gibi görünebilir.

7. Merkezde bir kara delik var

Çoğu büyük gökada gibi, Samanyolu’nun merkezinde Sagittarius A* adı verilen süper kütleli bir kara delik bulunur. Bu kara delik, içine çekilen kütle diskini içermeyen tahmini 14 milyon mil çapa sahiptir. Bu dış disk, Dünya’nın yörüngesine benzer bir şekilde Güneşimizin kütlesinin yaklaşık 14,6 milyon katına sahiptir!

8. Neredeyse Evrenin kendisi kadar eskidir

Bilim adamları, Evrenin yaklaşık 13,7 milyar yaşında olduğunu ve Samanyolu’nun yaklaşık 13,6 milyar yaşında olduğunu tahmin ediyor. Galaksinin ana parçaları Evrenin ilk günlerinde oluşmuş olsa da, disk ve şişkinlik yaklaşık 10-12 milyar yıl öncesine kadar tam olarak oluşmamıştı.

9. 150 milyon ışıkyılı içindeki bir gökada grubu olan Başak Üstkümesi’nin bir parçasıdır

Başak Üstkümesi, en az 100 gökada grubu ve kümesi içerir ve yaklaşık 110 milyon ışıkyılı çapındadır. 2014 yılında yapılan bir araştırma, Başak Üstkümesi’nin Laniakea adlı daha büyük bir üstkümenin yalnızca bir lobu olduğunu gösteriyor.

10. Hareket halinde

Samanyolu dahil uzaydaki her şey hareket ediyor. Dünya Güneş’in etrafında hareket eder, Güneş Samanyolu’nda hareket eder ve Samanyolu uzayda gezinir. Kozmik Mikrodalga Arka Plan radyasyonu, Büyük Patlama’dan kalan radyasyon, uzayda hareket eden şeylerin hızını ölçmek için bir referans noktası olarak kullanılır. Samanyolu’nun da parçası olduğu Yerel Gökada Grubu’nun yaklaşık 600 km/s veya 2,2 milyon km/sa hızla hareket ettiği tahmin ediliyor!

Yorum yapın