Hayatımızda büyük etkiye sahip olan sigara kullanımı hayatımızı derinden sarsmaktadır. Türkiye’de yaklaşık olarak 15 milyon kişi sigara kullanmaktadır. Türkiye, 2016 verilerenine göre dünyada en çok sigara kullanan 10. ülke konumundadır. Birçok kişi sigaranın zararlarını bilmesine rağmen sigara kullanımını sürdürmektedir. Aşağıdaki yorumlar kısmından sigara hakkındaki görüşlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.
İçindekiler
Sigara ve Ölümler!
Sigara her yıl 480.000’den fazla Amerikalının ölümüne neden olmaktadır ve bu ölümlerin 41.000’den fazlası pasif içicilikten kaynaklanmaktadır.
Sigara, Amerika Birleşik Devletleri’nde önlenebilir ölümlerin önde gelen nedenidir. Hastalık ve yaralanma kaynaklı her beş ölümden birini oluşturmaktadır. Her yıl ölen yarım milyondan fazla kişi öldükleri sırada uzun süreli sigara içicisiydi; bu sayıya kronik bronşit de dahildir. Doğrudan sigaranın bir sonucu olarak meydana gelen bu ölümlere (örneğin kalp krizi) ek olarak, her yıl 350 bin kişi daha sigaranın neden olduğu akciğer kanserine yakalanmaktadır.
Yılda 5 Ölümden 1′ i Sigaradan Kaynaklanmaktadır!
Sigara, kanser ve kalp hastalıkları da dahil olmak üzere birçok hastalık için bir risk faktörüdür. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, yılda her beş ölümden birinin (yani yaklaşık 443.000) sigara içmeye veya pasif içiciliğe maruz kalmadan kaynaklandığını bildirmektedir.
Genç Yaşta Sigara Kullanımı
Sigara içenlerin kendilerine doğrudan zarar vermenin yanı sıra, pasif içiciliğe maruz kalma, beş yaşın altındaki çocuklarda zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları ile ilişkilendirilmiştir.
Sigara ve Çalışma
Sigara içmek sağlığınız için birçok yönden zararlıdır. İşe devamsızlığın artmasına neden olur ve sağlık hizmetlerinin kullanımında ve maliyetinde artışa yol açar.
Sigaranın aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi hastalığa neden olduğu bilinmektedir:
- Akciğer kanseri
- Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) veya amfizem (pulmoner fibrozis)
- Kronik bronşit (solunum yollarının kronik iltihabı)
Sigara İçenlerde Hangi Hastalıklar Olur?
Sigara içmek kalp hastalığı ve inmenin yanı sıra akciğer kanseri riskini de artırır. Sigara içenlerde ağız/boğaz (farenks), yemek borusu, mesane ve böbrek kanserleri de dahil olmak üzere diğer kanserlerin görülme olasılığı da içmeyenlere göre daha yüksektir. Sigara içmek, akciğerlerin küçük hava yollarında (bronşiyoller) şişme ve kasılmaya neden olan sitokin adı verilen maddelerin aşırı üretiminden kaynaklanan iltihaplanma nedeniyle hava yollarının iltihaplandığı veya daraldığı bir durum olan astıma neden olabilir.
Sigara içmek, karın boşluğu adı verilen vücudunuzun çekirdek bölgesine her derin nefes aldığınızda kalbinizin etrafındaki kaslar tarafından pompalanan kan hacmini artırarak yüksek tansiyona (hipertansiyon) neden olur. Bu da oksijenli kanın vücudunuzda herhangi bir anda en çok ihtiyaç duyan tüm bölgelere ulaşmasını zorlaştırır.
Siz de sigara triyakisi olanlardan mısınız? Bu konu hakkında fikirlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.