1numara.org
TikTok Beğeni Hilesi

Narsist Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Narsist, bazı insanların yüksek özgüven ile kendilerini sürekli diğer insanlardan üstün görmesiyle tanımlanan bir kişilik bozukluğudur. Diğer insanlara göre kendilerini üstün görürler. Narsist insanlar benmerkezli olup, kendilerini mükemmel görürler. Narsist olan insanlar kendilerini diğer insanlara karşı kendilerini hep üstün tutarlar ve kendilerini aşırı beğenirler.

Narsistik kişilik bozukluğu, klinik olarak teşhis edilen bir zihinsel sağlık durumudur. Bu bozukluğu olan insanlar sadece egoist veya ben merkezli değildir, bu kişilik bozukluğunda daha fazlası vardır. Narsistler, gerçek benliklerini gizlemede ve sizi boyun eğdirmek için karmaşık yalanlar ve manipülatif taktikler kullanmada uzmandırlar.

narsist

İşte narsistlerin özellikleri:

Bir savunma mekanizması olarak, karşı tarafa yansıtma

Narsisizmin özelliklerinden en popüler olanı yansıtmadır. Bu, narsistlerin sizi kendi isteklerini yerine getirmeniz için manipüle etmek için kullandıkları psikolojik bir hiledir. Kendi akıllarında ne varsa onu başkalarına yansıtmaya çalışırlar.

Örneğin, narsist insanlar bir şey için (bilinçsiz veya bilinçli olarak) kendilerini eleştiriyorlarsa, başkalarının da kendilerini eleştirdiğini düşünebilirler. Benzer şekilde, eğer partnerlerini aldatıyorlarsa, partnerlerini kendilerini aldatmakla suçlayacaklardır. Temel olarak, bu projeksiyonlar, narsistlerin kendi zayıflıklarının ve savunmasızlıklarının sonucudur.

Ayrıca, biri onlar hakkında bir şey söylediğinde aşırı incinmiş, hassas veya savunmacı davranmaya eğilimlidirler. Bunun nedeni, bazı narsistlerin düşük öz saygıya sahip olmaları ve öz değerlerinin başkalarının onlar hakkında ne düşündüğüne bağlı olmasıdır. Psikolojik olarak tehdit altında hissettikleri an, zihinsel sürece, yansıtma sürecine girme eğilimindedirler.

Yansıtma sırasında, bir narsist kendi güvensizliklerini, kusurlarını ve korkularını inkar edebilir ve talihsizlikleri için başkalarını kolayca suçlayabilir. Yeni bir bakış açısı kazanmak için geri adım atmayı veya empati yapmayı pek düşünmezler.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Fiziksel olarak aktif olmamız, yaşlandıkça beynimizi koruyabilir! Tıklayarak okuyabilirsiniz.

Başkaları üzerinde kontrol sağlamak için Gaslighting

Öncelikle Gaslighting ne demek diye sorabilirsiniz. Gaslighting, psikolojik manipülasyon ve taciz yöntemidir. Yani psikolojik şiddet diyebiliriz.

Bu psikolojik silah, narsisizmin özellikleri arasında en üst sırada yer alıyor. Gaslighting, kasıtlı olarak başkalarının kendinden şüphe duymalarını beslemeyi ve onlar üzerinde daha fazla güç kazanmayı amaçlayan bir duygusal istismar şeklidir.

Narsist partnerinizle olan ilişkiniz hakkında ne zaman bir konu açsanız, o da yıllar önce yaptığınız veya söylediğiniz bir şeyi gündeme getirebilir. Bu sadece büyük bir yaygara çıkarmak ve aklınızı eldeki asıl konudan uzaklaştırmak içindir. Ayrıca eylemlerinizi ve niyetlerinizi kendilerine karşı bir tür komplo olarak tanımlayabilirler.

Narsist Nedir Belirtileri Nelerdir

Narsistik kişilik bozukluğunun yaygın olarak bilinen belirtileri:

  • Sanki her şey onun etrafında dönüyormuş gibi davranabilirler.
  • Kendini tanıtma, kendisi hakkında sürekli konuşma isteği, bu da özünde başkalarından sürekli bir hayranlık talebi duymasıdır.
  • İçtenlikle özür dilemeyi bilmiyorlar. Birinin haklı, veya haksız olduğu gerçeğini kabul edemezler.
  • Başkalarının, fikir ve düşüncelerini sorgulamasını istemezler.
  • Eleştiri, utanç, öfke, aşağılanmaya karşı yüksek hassasiyet.
  • Kibir, kendini beğenmişlik ve benmerkezcilik.
  • Aşırı kıskançlık, güvensizlik.
  • Empati göstermez (içsel duygularınızla ilgilenmez) talepkardır.

Narsistik kişilik bozukluğu nasıl tedavi edilir?

Narsisistik Kişilik Bozukluğu olan birine yardım etmek, savunmacı tavırları ve kendilerine ve dünyaya bakış açıları nedeniyle zor olabilir. Ancak, bir psikolog veya diğer yüksek eğitimli ruh sağlığı uzmanlarıyla uzun süreli psikoterapi gereklidir. Uzun süreli psikoterapi veya yoğun psikolojik danışmanlık, Narsisistik Kişilik Bozukluğu olan kişilerin başkalarıyla ilişki kurmayı öğrenmelerine ve duygularının ardındaki nedenlerin, etraflarındaki kişilere karşı derin güvensizliklerinin nedenlerinin ve genellikle yıkıcı davranışların farkına varmalarına yardımcı olur.

Yorum yapın