Bitcoin sahipleri, sarılmış tokenler ve Bitcoin’in kendi blok zinciri üzerine inşa edilmiş DeFi projeleri kullanarak merkezi olmayan finans (DeFi) dünyasına giriyor. Peki DeFi ne demek? DeFi nedir?
Merkezi olmayan finans (DeFi) ilk kez 2020’de patladığından beri, DeFi projelerinin çoğu Ethereum blok zinciri üzerine inşa edildi.
DeFi’ye erişmek isteyen Bitcoin sahipleri, genellikle WBTC gibi Bitcoin’in sarmalanmış sürümlerini kullanmayı seçmiştir. Bu, Ethereum gibi blok zincirlerde Bitcoin’e 1:1 sabitlenmiş jetonları kullanmalarına izin verdi.
Yine de 2021 ve 2022, DeFi dünyasında büyük değişiklikler gördü. Solana gibi potansiyel “Ethereum katilleri” sadece Ethereum’dan DeFi pazar payını almakla kalmadı, aynı zamanda Bitcoin blok zincirinin kendisi etrafında inşa edilen DeFi projelerinde artan bir büyüme gördü.
İçindekiler
DeFi Nedir?
DeFi ürünleri, geleneksel finansta görüldüğü gibi mevcut borçlanma, borç verme ve bankacılık yöntemlerinde devrim yaratmayı ve değiştirmeyi amaçlayan ağırlıklı olarak Ethereum üzerine inşa edilmiş araçlardır. DeFi ayrıca verim çiftçiliği gibi nispeten yeni kavramların doğmasına da yol açmıştır.
DeFi’nin amacı, finans dünyasını herkesin kullanımına sunmaktır.
Son yazımız ilginizi çekebilir: Fransa’da Gezilecek En İyi Yerler! Tıklayarak okuyabilirsiniz.
Bitcoin’in DeFi İle Ne İlgisi Var?
Bitcoin, piyasa değerine göre en büyük kripto para birimidir, bu nedenle Bitcoin sahiplerinin varlıklarını DeFi dünyasında kullanmalarına izin verecek çözümlere yönelik bir talep olması şaşırtıcı değildir.
Bitcoin DeFi nasıl çalışır? Bitcoin DeFi, dağıtıldığı blok zincirine bağlı olarak farklı şekillerde çalışır:
Ethereum üzerine inşa edilmiş Bitcoin DeFi
Bitcoin sahiplerini Ethereum üzerinde kullanmak için, Bitcoin sahiplerinin Wrapped Bitcoin (WBTC) gibi bir token kullanmaları gerekir. Sarılmış Bitcoin, esasen diğer blok zincirlerinde kullanılabilen Bitcoin’in 1:1 temsilidir. Ethereum’da Wrapped Bitcoin (WBTC) ERC-20 jetonu, Ethereum blok zincirindeki diğer herhangi bir varlık gibi DeFi platformlarında kullanılabilir.
Bir Bitcoin sahibi, Bitcoin’i WBTC’ye dönüştürebilir ve ardından MakerDAO gibi bir platform kullanarak sabit paraları ödünç almak için WBTC’ye karşı borç alabilir . Bu sabit paralar daha sonra yeniden DeFi ekosistemine yatırılabilir. Bu strateji, teminat olarak kullanılan WBTC’nin tasfiye edilmesi riskini taşır.
Yığınlar üzerine kurulu Bitcoin DeFi
Yığınlar, Bitcoin gibi bağımsız bir katman-1 blok zinciridir. Yığınlar ve Bitcoin ağları, ”Aktarım Kanıtı” adı verilen bir işlemle birbirine bağlanır. Yığın madenciliği yapmak için madencilerin Bitcoin ağına Bitcoin göndermesi gerekir. Stacks ağındaki birden fazla işlem, Bitcoin ağındaki bir işleme karşılık gelebilir.
Stacks blok zincirinde, Stacks jetonunu “istiflemek”ten, Bitcoin’de ödüller kazanmaya, staking ve verim çiftçiliği gibi tanıdık DeFi stratejileri sunan merkezi olmayan uygulamaları (dapps) keşfetmeye kadar bir dizi DeFi uygulaması mümkündür.
Rootstock (RSK) üzerine kurulu Bitcoin DeFi
RSK blok zinciri, Bitcoin blok zincirinin bir yan zinciri olarak çalışır ve yardımcı program belirteci olarak Akıllı Bitcoin’i (RBTC) kullanır. RBTC, RSK blok zincirinde akıllı sözleşme ücretlerini ödemek için kullanılır, tıpkı ETH’nin Ethereum blok zincirinde ücret ödemek için kullanılması gibi.
Akıllı Bitcoin (RBTC), Bitcoin (BTC) fiyatına 1:1 oranında sabitlenmiştir. RSK blok zinciri, Bitcoin’in bir yan zinciri olduğundan, RBTC ve BTC arasında iki yönlü bir sabitleme vardır ve iki varlık, iki blok zinciri ağı arasında birbirinin yerine geçebilir şekilde gönderilebilir.
Pasif Gelir Elde Etmek İçin Bitcoin DeFi Kullanma
Biri doğrudan Ethereum satın alarak DeFi’ye girebilecekken neden Bitcoin’lerini DeFi’ye koymak istesin ki? Birçok insan Bitcoin’i bir değer deposu olarak tutar. DeFi için Bitcoin kullanmak, risksiz olmasa da, bu değer deposunun üstünde potansiyel olarak pasif gelirin kilidini açabilir.
Uyarı: Bu makalede hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi verilmemektedir. Kripto para yatırımları yüksek risk içermektedir. Yatırım yaparken dikkatli olmalısınız ve sorumluluğun size ait olduğunu unutmamalısınız.