1numara.org
TikTok Beğeni Hilesi

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH), enfekte bir kişiyle, çoğunlukla korunmasız cinsel ilişki yoluyla cinsel temastan kaynaklanabilen bir sağlık sorunudur. Birçok farklı cinsel yolla bulaşan hastalık türü vardır ve birçok farklı soruna neden olabilirler. Bazı insanlar cinsel yolla bulaşan hastalıkları vajinal veya anal seksten alırken, diğerleri onları zaten enfekte olan birini öpmekten alır. Bazı insanlar, klozet kapakları veya kapı kolları gibi virüs bulaşmış şeylere dokunduklarında da STD enfeksiyonuna yakalanırlar!

HIV-AIDS

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kapsamında HIV-AIDS, bağışıklık sistemine saldıran ve AIDS’e neden olan bir virüstür. HIV-AIDS ilk olarak 1980’lerin başında tanımlandı. Şu anda dünya çapında 25 milyondan fazla insanı etkileyen, dünyanın en ciddi sağlık sorunlarından biridir. Mevcut tedaviler olmasına rağmen, bunlar HIV-AIDS’i iyileştirmez; bunun yerine, bu hastalığa yakalananların ömrünü uzatmaya ve yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olurlar.

HIV-AIDS, bağışıklık sistemine saldıran bir virüs olan insan immün yetmezlik virüsünün kısaltmasıdır. HIV-AIDS, insan immün yetmezlik virüsünün (HIV) enfeksiyonundan kaynaklanır. HIV-AIDS, cinsel temas, kan nakli ve anneden çocuğa bulaşma yoluyla insandan insana bulaşabilir. Virüs hava yoluyla yayılır ve kontamine iğneler yoluyla da bulaşabilir. HIV-AIDS, kirli bir yüzeyle temas yoluyla da bulaşabilir. AIDS, HIV ile ilgili tüm hastalıkları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar HIV-AIDS cinsel temas yoluyla bulaşabilir. HIV, vücudun bağışıklık sistemine zarar verir ve bu da kişiyi HIV de dâhil olmak üzere diğer enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirir. HIV, bağışıklık sistemine üç aşamada saldırır: asemptomatik enfeksiyon, Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu VE AIDS. HIV, bağışıklık sistemine saldırır ve vücudun hücrelerini yok eder, bu da vücudun enfeksiyonlarla ve hastalıklarla savaşma yeteneğini azaltabilir. Bir kişi HIV ile ne kadar uzun süre enfekte olursa, hastalık o kadar şiddetli olur.

Frengi

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar frengi, Treponema pallidum bakterisinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Beyin ve omurilik, kalp kapakçıkları, kemikler ve deri dâhil olmak üzere vücudun organlarına saldırır. Bakteriler ayrıca karaciğer veya akciğerler gibi diğer iç organlara da zarar verebilir. Tedavi edilmeyen frengi, enfeksiyonun sonraki aşamalarında ciddi zihinsel sağlık sorunlarına neden olabilir. Frengi ilk olarak 1495’te tanımlandı, ancak 1800’lerin sonlarında bir salgın haline gelene kadar nispeten nadir kaldı çünkü insanların etkili bir şekilde tedavi etmek için antibiyotiklere erişimi yoktu.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar Frengi, frengi bakterisinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Frengi en sık korunmasız cinsel ilişki yoluyla bulaşır, ancak enfekte bir kişinin kanı, gözyaşı veya salgılarıyla temas yoluyla da bulaşabilir. Frenginin en yaygın semptomu penis, vajina veya anüste bir yaradır. Bu yarayı bir deri enfeksiyonundan ayırt etmek genellikle zordur ve ağrılı olabilir. Bazı durumlarda, bir döküntü de oluşabilir. Frenginin diğer yaygın belirtileri şunlardır: ateş, baş ağrısı, şişmiş lenf düğümleri, iago, deri döküntüsü ve pelvik ağrı olur.

HPV

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar HPV, genital ve anal ilişki dâhil olmak üzere cinsel temas yoluyla yayılan bir virüs grubudur. HPV vücuttaki diğer kanserlerin yanı sıra rahim ağzı kanserine de neden olabilir. HPV’nin birçok türü vardır, ancak yalnızca bazıları kansere yol açar. HPV’ye yakalanan çoğu insan bunu bilmiyor bile – çünkü çoğu HPV tehlikeli değildir. Bununla birlikte, kansere neden olan bir HPV türü (HPV 16 veya 18) ile enfeksiyonunuz varsa, bu tür kansere yakalanma şansınız %50’ye kadar artar.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar  papilloma virüsü (HPV),insan cildi ve genital bölgeleri etkileyen bir virüs türüdür. Dünyada cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyondur. 100’den fazla HPV türü vardır ve bunların yaklaşık 30’u kansere neden olabilir. HPV en yaygın olarak cinsel temas yoluyla bulaşır, ancak örneğin emzirirken olduğu gibi ten tene temas yoluyla da bulaşabilir.

HSV

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar Herpes simpleks virüsü (HSV), ciltte veya mukoza zarlarında, çoğunlukla ağız çevresinde ağrılı kabarcıklara neden olan, cinsel yolla bulaşan yaygın bir enfeksiyondur. HSV-2, HSV-1’den daha tehlikelidir ve uygun şekilde tedavi edilmezse çok ciddi olabilen genital uçuklara neden olabilir. Yaklaşık dört kişiden biri hayatlarının bir noktasında HSV ile enfekte olacaktır. Uçuk olan çoğu insanda herhangi bir semptom görülmez.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar HSV, Herpes Virüsü anlamına gelir. Tipik olarak virüse sahip biriyle ciltten cilde temas yoluyla bulaşan bir virüstür. HSV-2, HSV’nin daha yaygın türüdür ve tipik olarak HSV-2’ye sahip biriyle cinsel temas yoluyla bulaşır. Bununla birlikte HSV-1, HSV-1’e sahip biriyle ten tene temas yoluyla veya enfekte bir nesneyle temas yoluyla da bulaşabilir.

HSV, yaşamı tehdit edebilen ciddi salgınlara neden olabilir. Genel olarak, HSV ile enfekte olan kişiler, HSV-1 ile enfekte olan kişilere göre daha fazla salgına sahip olma ve HSV-2’den daha ciddi sonuçlara maruz kalma eğilimindedir.

Klamidya

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar Klamidya, hem erkek hem de kadınların üreme organlarına zarar verebilen cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Klamidya en yaygın olarak vajinal, anal ve oral seks dahil olmak üzere cinsel temas yoluyla yayılır. Bir kişi tükürük veya meni gibi kontamine vücut sıvılarını paylaştığında da yayılabilir. Klamidya belirtileri arasında penis veya vajinadan akıntı; idrara çıkma ile yanma; Pelvik ağrısı; kadınlarda kısırlık; ve klamidya ile enfekte olan kadınlarda ektopik (dış) gebelik riskinde artış. Klamidya tedavisi genellikle bir seferde haftalarca alınan antibiyotik haplarını içerir. Klamidya, kadınlarda kısırlık ve erkeklerde kronik pelvik ağrı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Hepatit- B

Hepatit B, karaciğere saldıran bir virüstür. Karaciğer kanseri ve siroz gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu enfeksiyon, enfekte bir kişiden kan veya vücut sıvıları (tükürük gibi) ile temas yoluyla yayılır. Hepatit B’ye maruz kalan kişiler, hepatit B’ye sahip olduklarını bilmeyebilirler çünkü semptomlar genellikle maruziyetten aylar veya yıllar sonra ortaya çıkmaz.

Hepatit B, bir karaciğer enfeksiyonudur ve virüs, enfekte bir kişiden tükürük, kan, cinsel sıvılar veya diğer vücut sıvıları ile temas yoluyla yayılır. Virüs ayrıca kapı kolları, kapı kolları veya tezgâhlar gibi kontamine nesnelerle temas yoluyla da yayılabilir. Hepatit B’nin semptomları arasında sarılık (cildin ve gözlerin beyazlarının sararması), ateş, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma bulunur. Bazı durumlarda, hepatit B karaciğer yetmezliğine ve ölüme neden olabilir.

Hepatit B çok yaygındır ve her yıl yaklaşık 1 milyon ölümden sorumludur. Hepatit B ile enfekte olan çoğu insanda herhangi bir semptom görülmez. Bununla birlikte, hepatit B ile enfekte olan kişilerin yaklaşık %15’i, akut hepatit B adı verilen ciddi bir karaciğer enfeksiyonu geliştirir. Akut hepatit B, ölüme yol açabilen ciddi bir hastalıktır. Çoğu durumda, akut hepatit B sonunda kendi kendine geçer. Bununla birlikte, vakaların yaklaşık %5’inde akut hepatit B, kronik hepatit B’ye ilerleyecektir. Kronik hepatit B, hepatit B virüsünün neden olduğu ve ömür boyu sürebilen ciddi bir hastalıktır.

Son yazımız ilginizi çekebilir;”Cep Telefonu Kredisi Veren Mağaza ve Bankalar! Fırsatları Kaçırmayın!” Tıklayarak okuyabilirsiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Aşağıdaki yorumlar kısmından fikirlerinizi belirtebilir ve emojileri kullanabilirsiniz.

Yorum yapın