1numara.org
TikTok Beğeni Hilesi

Çürük 20’lik Diş Çekilmezse Ne Olur?

Ağız içerisi bakteri ile doludur. Bazı bakteriler ise yararlıdır. Fakat bazıları diş çürümelerine neden oldukları için zararlı olabiliyor. Peki, çürük 20’lik diş çekilmezse ne olur? Çoğu insanın yaşadığı büyük problemlerden biri olan 20 yaş dişleri, herkes için büyük bir problem olmaktadır. Yirmilik dişlerin çıkmaya başladığı zaman diş etini delemeyen ve zorlayan 20 yaş dişleri enfeksiyon, şişme, çürük, diş eti hastalıklarına da neden olabiliyor. Bu sebeple 20 yaş dişlerine problem olmadan en yakın diş hekimine başvurulmasında fayda vardır.

 Diş Çürüğünün Belirtileri Nelerdir?

Değişik semptomlarla ortaya çıkabilen erken diş çürümelerinde de genellikle belirti vermeyen, diş çürükleri kötüleştikçe ortaya çıkabilen sorunlardan bazıları;

  • Şiddetli diş ağrısı
  • Tatlı sıcak ve soğuğa karşı sızlama hassasiyeti
  • Dişin yüzeyinde belirlenen kahverengi ve beyaz lekeler
  • Apseye, ağrıya, yüz şişmesine, ateşe yol açabilen enfeksiyonlar

Diş Çürüklerinin Tedavi Edilmemesi Durumunda Neler Olur?

Küçükten büyüğe herkesin ağzında diş çürüğü olması normaldir. Bakteriler dişlere yerleştiğinde ve kendileri için minik bir yuva oluşturmaya başladıkları anda olacaklar budur. Özellikle de çok fazla şeker tüketiminde bakterilerin dişleri aşındırmaya başlaması ve ağız içerisinde kalıcı hasarlara neden olabilmektedir. Bir çürüğün kötü bir haber olduğunun herkes farkında, ancak çoğu kişi bu durumun ne kadar ciddi olabileceğini bilmemektedir.

Çürük tedavi edilmez ise karşılaşacağınız bazı sonuçlar? Eğer çürük tedavi edilmez ise dişlerde ciddi bir madde kaybı olur. Bakterilerin daha fazla diş içerisine yerleşmesine izin verip çürüğün boyutunun artması da sağlanır. Zamanla çürük olan dişin kırılmasına sebep olabilmektedir. Her ne kadar çürük büyük olursa olsun, dişle ilişkili problemler de bir o kadar büyümüş olur.

Diş sinirlerinin geri dönüş problemi ve hasar görmesi eğer ki tedavi edilmeden o şekilde bırakılırsa bu çürüğün sinirlere ulaşması daha kolaydır. Bu sorun da kişiye yoğun bir acı vermektedir. Çürük dişlerin köküne ulaşıldığında diş çekimi veya kanal tedavisi şeklinde büyük işlemler gerçekleşir. Bu işlemlerin her ikisi de küçük bir dolgu yerine daha fazla yorucu ve masraflı olabilmektedir.

Enfeksiyonlar tedavi edilmeyen çürüğün doğurdu sonuçlardan biridir. Bu enfeksiyonlardan kurtulabilmek için hekiminiz tarafından verilen antibiyotik tedavisi uygulanır.

Diş Çürüklerini Nasıl Engelleriz?

Kişi için diş çürükleri yaygın olan bir diş problemidir. Fakat bu tür tüyoları uygulayarak çürük biraz daha azaltabilmeniz mümkündür.

  • Günde en az 2 defa florlü diş macunu ile dişler fırçalayın
  • Arayüz bakımını yapmanız gerekir diş aralarında birikebilecek gıdaların dişlerinizin çürümesine izin vermez.
  • Meyve suyu şeker soda rafine karbonhidratlar şeker oranını yüksek gıdalar meyve suyu gibi yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
  • Atıştırmalık gıdalardan uzak durun.

Bazı yiyecekler diş çürümelerine karşı savaşıp yardımcı olabiliyor bunlardan bazıları şunlardır;

  • Zengin meyve ve sebzeler lif bakımından
  • Kalsiyum açısından zengin besinler
  • Yeşil çay ya da şekersiz siyah çay

Düzenli diş bakımı yılda en az 2 kez diş doktorunu ziyaret etmek ve diş hekiminin bulduğu herhangi bir problemi en kısa zamanda tedavi etmek ileriki zamanlarda karşılaşabileceğiniz sorunları ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Diş Çürüğü İçin Gerekli Alternatif Tedaviler

Düzenli olarak yapılan diş kontrolleri, diş problemlerine yol açmadan daha ciddi olabilecek sorunları önceden çürükleri ve diğer diş sıkıntılarını teşhis edebilir. Diş doktoruna ne kadar erken gidilirse diş çürüğü de o kadar erken aşamalardan tersine çevirme ilerlemesini önleme ve tedavisini hızlandırma şansınız olacaktır. Eğer ki çürük ağrı başlamadan daha önce tedavi edilirse daha büyük kapsamlı tedavilere ihtiyaç kalmaz.

Bu Yazıda İlginizi Çekebilir: Gider Pusulası Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Yorum yapın