BM Dünya Gıda Programı direktörü Davos David Beasley, yeni bir aciliyetle uyarıyor: “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü insani krizle karşı karşıyayız.” Ukrayna’daki savaş ve sonuçları, dünya çapında gıda güvenliği için yıkıcıdır. “Kıtlıklar yaşayacağız.”
Ukrayna’daki savaştan önce bile, gıda durumu, Covid karantinalarının bir sonucu olarak kuraklıklar ve teslimat sorunları nedeniyle kesintiye uğradı. Beasley, Rusya’nın Ukrayna limanlarını abluka altına almasının bir ülkeyi normalde 400 milyon insanı besleyen küresel gıda üretiminden çıkardığını söyledi. Ek olarak, çiftçiler için daha yüksek yakıt ve nakliye maliyetleri ve dünya çapında bir sonraki hasat için Rusya ve Beyaz Rusya’dan gelen gübre eksikliği olacaktır.
BM Tarım Örgütü’nün (FAO) endeksine göre, gıda fiyatları bu baharda rekor seviyelerde. Yemeklik yağ, tahıllar, süt ürünleri ve her şey daha pahalı. Önemli ihracat ülkeleri Rusya ve Beyaz Rusya’dan gübre gelmezse, önümüzdeki aylarda durum daha da kötüleşecek, bu da Kuzey ve Güney Amerika, Afrika ve Asya’da daha düşük hasat riski olduğu anlamına geliyor.
Dünya Gıda Programı başkanı, dünyanın hala artan gıda fiyatlarından bahsettiğini söylüyor. Ancak çok geçmeden dünya çapında yeterli yiyecek bulunamayacaktı.
Son yazımız ilginizi çekebilir: ”Görevimiz Tehlike 7’nin İlk Fragmanı Yayınlandı! Ne Zaman Çıkıyor?” Tıklayarak okuyabilirsiniz.
Uyarılar artık en yüksek siyasi seviyelere ulaştı. AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen Davos’ta, “Büyüyen bir gıda krizinin işaretleri ortada” dedi. “Acil olarak harekete geçmeliyiz.”
Önlemler son derece zor
Ancak hızlı karşı önlemler zordur. Örneğin Rusya, Ukrayna’daki limanları kapatarak tahıl ihracatını engelliyor. AB rakamlarına göre Ukrayna’da 20 milyon ton buğday mahsur kaldı. Normalde ülkeyi terk eden beş milyon tonun yalnızca bir kısmı, alternatif karayolu yollarıyla müşterilere ulaşıyor.
Von der Leyen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gıda ve enerjiyi silah olarak kullanmasını eleştiriyor. Beasley buna “küresel gıda güvenliğine karşı savaş ilanı” diyor.
Uzmanlar, bir sonraki hasat için Ukrayna’daki tahıl silolarını boşaltmak için limanların şimdi açılmasını oybirliğiyle çağırıyorlar. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Avrupa ülkelerinin yardımıyla Karadeniz’de bir ulaşım bölgesi müzakere etmeye çalışıyor.
Ancak şimdiye kadar Kremlin, yalnızca Rusya’ya yönelik yaptırımlar gevşetilirse ablukayı hafifletmek istiyor. Buna ek olarak, Rusya artık sadece belirli ülkelere kendi tahılını tedarik ediyor.
Afrika’daki çiftçiler zaten acı çekiyor
Afrika’daki yatırımlar, kıtlıkla mücadele için uluslararası çözüm stratejisinin bir parçasıdır. Tanzanya Başkan Yardımcısı Philip Isdor Mpango, kıtadaki silahlı çatışmalara atıfta bulunarak, “Şu anda hepimiz Ukrayna’daki korkunç savaşa bakıyoruz, ancak kıtamızda benzer zorluklar var” diyor. Silahlar susarsa, Afrika’nın tarım sektörüne yatırım yapmak herkesin yararına olabilir.
Başkan Yardımcısı uluslararası ilgi ve yatırımın arttığını bildiriyor. Bunlar gerekli. Depo eksikliği nedeniyle kıtadaki hasat sonrası kayıplar üçte bir civarında. Von der Leyen, Afrika gıda ithal etmek yerine net ihracat yapabilseydi, tüm dünya bundan fayda sağlayabilirdi, diyor. Ancak bunlar, bu yıl pek yardımcı olmayacak uzun vadeli planlar.