Bilim adamları, karaciğer hücreleriyle ilgili yeni çalışmalarıyla, bireyin yaşı ne olursa olsun her karaciğerin 3 yaşında olduğunu keşfettiler. Bu, DNA’dan gelen zengin, uzun ömürlü hücreler sayesinde mümkündür.
Vücudumuz hakkında daha fazla bilgi edinmek için araştırmalar tüm hızıyla devam ederken, bilim adamları yeni ve şaşırtıcı bir keşifte bulundular. Cell Systems’de yayınlanan yeni araştırma, bir kişinin kaç yaşında olursa olsun karaciğerinin yaklaşık 3 yaşında olduğunu ortaya çıkardı. Çalışmada 20 ile 84 yaş arasındaki 50 kişiden biyopsi örneği incelendi.
Vücudumuz yaşlandıkça hücrelerin yenilenme ve onarım hızı zamanla azalırken, yeni araştırmalar ‘hepatositler’ olarak adlandırılan bu hücrelerin geçerli olmadığını gösteriyor.
Son yazımız ilginizi çekebilir: ”Güney Kore Kripto Düzenlemelerini Hızlandırıyor!” Tıklayarak okuyabilirsiniz.
Zengin DNA’ya sahip hücreler 10 yıla kadar yaşayabilir:
Buna göre tipik hücreler yılda yaklaşık bir kez yenilenirken, DNA’dan zengin hücrelerin karaciğerde on yıla kadar yaşayabildiği gözlemlenmiştir. Yaşlandıkça diğer hücrelerin yenilenme hızı azalırken, bizi zararlı mutasyonlar biriktirmekten koruyan DNA’dan zengin hücrelerin bu özelliğidir. Koruyucu bir mekanizma olabileceği öne sürülmüştür.
Bu keşif, karaciğerimizin nasıl çalıştığına ışık tutan biyolojik mekanizmalar hakkında yeni ve önemli bir keşif. Gelecekte hastalıktan korunmak için organları tanımak bizim için çok önemliyken, bilim adamları ise kalp gibi diğer organlarda hücrelerin ne kadar hızlı yenilendiğini incelemeye devam ediyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Aşağıdaki yorumlar kısmından fikirlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.