1numara.org
TikTok Beğeni Hilesi

Kıdem Tazminatı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Günümüzde işçi ve işverenlerin kendilerine garanti edilen bir takım hakları bulunmaktadır. Bu haklar, olası bir işten çıkarma veya işten çıkarma durumunda her iki tarafın da yararınadır. Bu haklardan biri de kıdem tazminatı ve ihbardır. İki ödenekten yararlanmanın farklı koşulları vardır. İşçi bu şartları sağlıyorsa ödeme alabilir. Benzer şekilde, bir çalışan iş sözleşmesine uymadan ayrılırsa, işveren de tazminat alabilir.

Aynı işyerinde bir yıldan fazla çalıştıktan sonra işvereniniz tarafından işten çıkarılırsanız tazminat alabilirsiniz. İşten atılma sebebiniz de bu açıdan önemlidir. İşvereniniz, suistimaliniz nedeniyle iş sözleşmenizi feshettiyse, tazminat alamazsınız. 4/C Memurları kıdem tazminatı almaya uygun değildir.

Kıdem Tazminatı Nedir?

Kıdem tazminatı, bir çalışanın habersiz veya önceden işten çıkarılması durumunda almaya hak kazandığı tazminattır. Bu hak, işçilerin çalışmalarının karşılığı olarak ücret alabilmeleri için son derece önemlidir. Çalışan düzenli olarak işveren için çalışır ve işverenin işinin devamını sağlar. İşçinin  aldığı ek ödemelerin toplam çalışılan süreye ve bunun sonucunda işçiye verilen ücretlere eklenmesiyle hesaplanır. İşten önce imzalanan sözleşmede belirtilen şartlara ek olarak işten çıkarılma durumunda işveren tarafından ödenen tazminattır.

İhbar Tazminatı Nedir?

Bir işveren, bir işçiyi işe almadan önce bir sözleşme imzalar. Bu sözleşmede esere ilişkin terimin belirli bir dilde belirtilmesi yasal bir zorunluluktur. Sözleşmede belirtilen işi tamamlama süresine ihbar süresi denir. Gelecekteki şikâyetlerden kaçınmak için her iki tarafı da bu aşama hakkında net bir dille bilgilendirmek son derece önemlidir. İşten çıkarılma veya belirlenen süre dışında işten çıkarılma durumunda ödenen ücretlere kıdem tazminatı denir. Kıdem ve ihbar tazminatı arasındaki en büyük fark, işverenin bunu ödememesidir. İşçi, kanunun öngördüğü şartlara uyması halinde işverene tazminat da ödeyebilir.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı hesaplanırken çalışanın 30 günlük maaşı esas alınır. Bu 30 günlük maaş, işçinin son maaşıdır. Çalışanlar her hizmet yılı için 30 günlük maaş alırlar. Bu toplam maaşa, çalışma süresi boyunca çalışanların ödenekleri eklenir. Bunlara örnek olarak yol yardımı, gıda yardımı, yakıt yardımı ve konut yardımı verilebilir. Farklı fayda türleri vardır ve çalışanın çalıştığı süre boyunca aldığı tüm faydalar kıdem tazminatına dâhildir.

Son yazımız ilginizi çekebilir;”Çakallarla Dans Yeniden Geliyor! Ekip Yeniden Toplandı! Kahkahaya Hazır Olun!” Tıklayarak okuyabilirsiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Aşağıdaki yorumlar kısmından fikirlerinizi belirtebilir ve emojileri kullanabilirsiniz.

Yorum yapın