Maddenin Yapısı ve İçeriği!

Daha önce hiç içilen maden suyunda hangi mineralin olduğunu, kullanılan el sabununun ne kadar parfüm içerdiği veya kamp ateşinde yanan odunun dumanında hangi gazların bulunduğunu biliyor musunuz? Bulunan şeyleri öğrenmenin çeşitli yöntemleri vardır. Bu yöntemlerin nasıl yapıldığı konusunda birlikte bir keşfe çıkalım. Bir maddenin kimyasal ve fiziksel özelliklerini ortaya çıkarmak için analiz yapmak gerekmektedir. Maddenin yapısı ne tür bileşenler bulunduğunu açığa çıkarmak için yapılan işlemlere nitel analiz ne tür bileşenler ne kadar bulunduğunu açığa çıkarmak için yapılan işlemlere ise nicel analiz denir. Nicel analiz daha sayısal verileri kapsayan bir yöntem olarak bilinir. Günümüz teknolojisinin gelişmesi ile birlikte kullanılan analiz yöntemleri de bir hayli gelişti.

Maddenin Yapısı Ve İçeriğini Çözmek İçin Alev Testi

Geçmişten bu yana kadar kullanılan analiz yöntemlerinin çoğu kimyasal tepkimelere dayanarak işlem görmektedir. Bunlara klasik analiz yöntemleri de denmektedir. Bilinen yöntemlere göre daha yeni olan enstrümantal analiz yöntemleri ise elektronik aygıtlar yardımıyla birlikte yapılmaktadır. Klasik nitel analiz yönteminde incelenmesi yapılacak olan maddenin özelliklerine göre farklı yöntemler uygulanır. Buna bir örnek verecek olursak kimi zaman maddenin içinde yalnızca belirli bir bileşen aranmaktadır. Bu gibi durumlarda Alev testleri veya nokta testleri uygulanabilir. Çoğu zaman ise Bir karışımın içindeki tüm bileşenlerin tanımlanması gerekmektedir. Bilinen nitel analiz yöntemlerinden biri olan Alev testi Bir maddenin yapısında bir bileşenin olup olmamasına bakmak için kullanılmaktadır.

Maddeye Kimyasal Eklenince Ne Olur?

Maddenin Yapısı

Alevin aldığı renk maddenin içeriği hakkında olan bilgiyi vermektedir. Buna bir örnek verilecek olursa alevin rengi sarı görünüyorsa madde sodyum yeşil görünüyorsa bakır sarı kırmızıysa kalsiyum ve morsa potasyum içerdiği sonucuna varmak mümkündür. Yapılacak olan nokta testinde incelenen maddede çeşitli kimyasallar eklenerek değişimlerin gerçekleşmesi gözlemlenir. Maddeye kimyasalın eklenmesi ile birlikte maddenin bulunduğu kabın dibine çökmesi veya renk değiştirmesi içerdiği bileşenler hakkında önemli ipuçları vermektedir. Uygulanan bir diğer yöntem ise gravimetrik analizdir. Bu yöntemde sıvı Bir karışım içinde bulunan ve miktarı ölçülmek istenen madde kimyasal bir tepkimeyle katı hale getirilmektedir.

Bir önceki yazımız ilginizi çekebilir:

“New York Gezisi İle Adım Adım Keşfedin !” Tıklayarak yazımıza ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın