Günümüzde oldukça popüler olan metaverse herkeste merak uyandırmaya başladı. Bu yazımızda sizlere metaversenin ne demek olduğunu ve ne anlama geldiğini anlatacağız.
İçindekiler
Metaverse nedir kısaca
- Metaverse, insanların 3B avatarlar olarak etkileşime girdiği kalıcı, paylaşılan sanal dünyalara dayanan İnternet’in gelecekteki bir evrimidir.
- Blok zinciri teknolojisi, farklı meta veri deposu alanlarında kullanılabilen birlikte çalışabilir NFT varlıkları ile meta veri deposunun omurgasını sağlayabilir.
Teknoloji, oyun veya kripto dünyalarına dikkat ederseniz, 2021’in sonlarından çok önce metaverse hakkında bir şeyler duymuş olabilirsiniz. Ancak bu alanlara dalmış olmasanız bile, belirgin artışı görmüş olma ihtimaliniz yüksek.
Meta veri deposu tam olarak nedir? Pekala, bunu kısa bir pasajda sabitlemek zor. Etkili bir şekilde, sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) başlıklarıyla, çevrimiçi deneyimler daha gerçekçi görünüp hissettirdikçe büyük bir rol oynayacak ve potansiyel olarak yerini alacak daha kapsamlı ve her şeyi kapsayan İnternet’in gelecekteki bir vizyonudur. bazı gerçek dünya etkinlikleri.
Bununla birlikte, meta verinin nasıl çalışacağı ve onu kimin kontrol edeceği henüz görülmedi ve bu terim son zamanlarda çok çeşitli ileriye dönük teknoloji, oyun ve NFT merkezli girişimler için her şeyi yakalama olarak kullanıldı . Artı, hepimizin çevrimiçi avatarlar olarak titreşmesi yıllar alabilir.
Bu yazı ilginizi çekebilir: METAVERSE COİNLERİ HANGİLERİDİR? Tıklayarak okuyabilirsiniz.
Metaverse Nedir?
Meta verinin nasıl çalışacağına dair potansiyel olarak rekabet eden vizyonlar olsa da, bu çok şey doğru gibi görünüyor: İnternetin bir sonraki büyük evrimi olarak görülüyor, metin odaklı web sitelerinden ve günümüzün kapalı ekosistemlerinden paylaşılan, örtüşen 3D’ye geçiyor.
Taraftarlar, meta veri deposunun sosyalleşmeden etkinliklere, oyun oynamaya, alışverişe ve hatta işe kadar çok çeşitli şeyler için kullanılacağına inanıyor. Meta veri deposu bir site veya platform değil, bir sanal yerden diğerine taşıyabileceğiniz özelleştirilebilir avatarları ve varlıkları destekleyecek bir dizi çevrimiçi hedef olacaktır.
Bu son unsur, NFT’lere ve blok zinciri teknolojisine güvenebilir . Değiştirilemez tokenler, programlanmış kıtlığa sahip dijital varlıklardır ve bu nedenle metaverse öğeleri veya sanal arazi parselleri gibi sanal varlıkların sahipliğini temsil etmek için ideal bir araçtır. Bored Ape Yacht Club ve CryptoPunks gibi popüler NFT’ler , örneğin sahiplerinin metaverse dünyalarına getirebileceği 3D avatarlara dönüştürülebilir. Bu sanal varlıklar ayrıca takas edilebilir, özelleştirilebilir ve hatta para kazanılabilir.
Metaverse Nasıl Çalışır?
Facebook’un metaverse vizyonunda, kullanıcılar 3B alanlarda birlikte etkileşime girecek ve farklı deneyimler arasında geçiş yapma yeteneğine sahip olacaklardı. Örneğin, bir odayı diğer kullanıcılarla paylaşabilir, sohbet edebilir veya kart oynayabilir ve ardından bir arkadaşınızla bir 3D sörf oyununa çıkabilirsiniz. Oradan bir NFT sanat galerisine gidebilir , bir dijital kumarhaneye girebilir veya canlı bir konsere göz atabilirsiniz. Sonrasında kendi kişisel, özelleştirilebilir ana üssünüzde biraz yalnız zaman geçirebilirsiniz.
Ancak bu yalnızca Facebook oluşturma deneyimleri olmayacak: büyük ve küçük bir dizi şirket ve içerik oluşturucu olacak. Birleştirici unsur, hizmetlere giriş yapmak ve sahip olduğunuz varlıklara erişmek için bir kripto cüzdanı veya benzer işlevlerin kullanılması olabilir. İster bir 3D avatar donatmak, ister oyun içi öğelerle oynamak veya bir NFT olarak sahip olduğunuz kişisel bir konumu yüklemek olsun, nerede olursanız olun kendi dijital öğelerinize erişmek isteyeceksiniz.
Başka bir deyişle, meta veri deposu, tek bir şirket veya topluluk tarafından yönetilen tek bir hedef olmayacaktır. Bundan daha açık olması bekleniyor, ancak tümü, yerler ve alanlar arasında kolay hareket sağlayan, birlikte çalışabilir, potansiyel olarak blok zinciri tabanlı bir çerçeve üzerine inşa edildi.
Decentraland , metaverse tarzı oyun deneyiminin güncel bir örneğidir. Ethereum tabanlı oyun, kullanıcıların paylaşılan dünyada NFT varlıkları olarak satılan arazi parçalarını satın almasına ve daha sonra bunun üzerine inşa etmesine, NFT sanat galerileri ve diğer etkileşimli deneyimler gibi şeyler yaratmasına olanak tanır. Facebook’un vizyonuna kıyasla ilkel, ancak şu anda çalışıyor ve çalışıyor ve birkaç yıldır yayında.
Sandbox, Minecraft benzeri bir görsel tasarıma ve birinci sınıf deneyimler yaratarak arazi arazilerinden para kazanma yeteneğine sahip, benzer bir yaklaşıma sahip yaklaşan bir oyundur. Arsa sahipleri arsalarını bir ücret karşılığında kiralayabilirler. Sandbox, Snoop Dogg’dan Adidas’a ve The Walking Dead’e kadar bir dizi ünlü ve markayı dünyasına kattı ve bitişik araziler genellikle diğer arazi parçalarına göre daha yüksek bir fiyata satıldı.
Kim inşa ediyor?
Görünüşe göre birçok şirket ve liste zamanla büyümeye devam ediyor. Facebook’un ötesinde, Çinli teknoloji ve oyun devi Tencent’in meta veri deposuna çok fazla kaynak ayırdığını gördük ve Microsoft, Activision’ı satın almayı planladığını söyledi.
Kripto alanında, ister oyun dünyaları, ister birlikte çalışabilir varlıklar veya altyapı olsun, metaverinin parçalarını inşa eden görünüşte sayısız startup ve topluluk var. Meta veri deposu kavramı hala oldukça belirsiz ve kısaca tanımlanması zor olduğundan, blok zinciri ile ilgili neredeyse her şeyin potansiyel olarak gelecek meta verinin bir parçası olabileceğini düşünüyor.
Şunu da sormaya değer: Metaverse’den kim satın alıyor? Dijital arazi satışları 2021’in sonlarında yükseldi, hatta tek bir haftada 100 milyon doları aştı ve Decentraland ve The Sandbox’ta multi milyon dolarlık arazi satışları gördük. Özellikle bir şirket olan Republic Realm, metaverse’de premium hedefler inşa etme planlarıyla, Kasım 2021’de 4,3 milyon dolara tek bir Sandbox arsası satın almak da dahil olmak üzere milyonları birinci sınıf dijital gayrimenkullere akıtıyor.
Metaverse’nin Geleceği?
“Metaverse” teriminin şu anda bu kadar belirsiz görünmesinin bir nedeni, muhtemelen hala yıllarca uzakta olmasıdır – en azından cilalı, uyumlu bir biçimde. Kripto oyunları ve NFT’ler için erken günler ve blok zinciri odaklı merkezi olmayan uygulamaların ( dapp’ler ) erişilebilir ve ana akım tüketicilerin kullanması için yeterince kolay olması için hala uzun bir yolu var.
Facebook, metaverse vizyonunun potansiyel olarak beş ila 10 yıl sonra olduğunu söylüyor. Bu büyük bir boşluk, ancak aynı şekilde bunun ne kadar uzakta olduğunu da yansıtıyor. En iyi uygulamaları oluşturmak, platformlar arasında birlikte çalışabilirlik eklemek ve daha pek çok şey bir yana, meta veri tabanının altyapısını oluşturmak yıllar alacaktır. VR pek yaygın değil, AR kulaklıkları tüketiciler için hazır değil ve bugün ortalama ev dizüstü bilgisayarınız veya tabletiniz yoğun nüfuslu, süper cilalı 3D dünyaları kolaylıkla kaldıramaz.
Bununla birlikte, ileride potansiyel olarak büyük bir fırsat var. Bloomberg, metaverse pazarının 2024 yılına kadar 800 milyar dolar değerinde olabileceğini tahmin ediyor . Öte yandan Grayscale, metaverse’i gelecekte bir noktada potansiyel 1 trilyon dolarlık bir pazar olarak görüyor, ancak ne zaman olduğunu belirtmedi. Yine, metaverse hakkında pek çok şey şu anda belirsiz, ancak yatırımcılar ve yeni başlayanlar ileride dolar işaretleri görüyor.
Meta verinin daha geniş vizyonu yıllar geçmiş olsa bile, örneğin Decentraland ve CryptoVoxels gibi uygulamalarda bugün onun tadına bakabilirsiniz. Önümüzdeki aylarda ve yıllarda başka yerlerde kademeli de olsa hızlı bir büyüme göreceğimizden eminiz.