1numara.org
TikTok Beğeni Hilesi

Tardigrad: Uzayda Yaşayabilen Ve En Dayanıklı Hayvan!

Uzay koşullarına dayanabilen ve uzayda yaşayabilen tek hayvan sınıfında olan bu su ayılarını muhtemelen duymamışsınızdır. Bu yazımızda, tardigrad (su ayısı) hakkında bilmeniz gereken ve ilginizi çekebilecek bazı özelliklerinden bahsedeceğiz.

Tardigradların fiziksel özellikleri

Mikroskobik canlı olan bu hayvanların, boyları 0,5 mm’den 1,5 mm’ye kadar değişmektedir. Yani bir kredi kartının genişliğinden daha büyük değiller. Silindir bir vücuda sahipler, vücudundan bağımsız hareket eden bir kafası ve gözleri bile vardır. Uçlarında pençeleri bulunan, sekiz bacakları bulunmaktadır ve yavaş yavaş yürümektedirler. Tardigrada kelimesi, Latince’de yavaş yürüyen anlamına gelmektedir. 1773 yılında onu keşfeden Alman Zoolog, küçük bir ayıya benzettiği için, isimleri ”su ayısı” olarakta bilinmektedir.

Tardigradların fiziksel özellikleri

Tardigrad en zorlu atmosferde dahi hayatta kalabilmektedir

Laboratuvar testleri, tardigradların hem mutlak bir boşluğa hem de en derin okyanustan beş kat daha fazla basınçlara dayanabileceğini göstermiştir. Onlar bilinen en dayanıklı hayvanlardır, diğer canlılar için ölümcül olabilen koşullara dayanabilmektedirler. Tardigradları suda kaynatsanız bile dayanacaklardır, çünkü 150 dereceye kadar yaşayabilmektedirler. Buzdolabında dahi yaşayabilmektedirler, çünkü -272 dereceye kadar dayanabiliyorlar.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Meteoroloji Nedir? Meteoroloji Tarihi Ne Zaman Başladı? Tıklayarak okuyabilirsiniz.

Su ayıları, uzay boşluklarında yaşayabiliyorlar

Daha önce, kapsülle yerleştirildikleri dünyanın alçak yörüngesinde 12 boyunca kaldılar. Bu dünyanın en dayanıklı hayvanı olarak bilinen küçük su ayıları yüksek radyasyona maruz kalan bu 3000 su ayısının %68’i dünyaya geri döndüklerinde tekrardan yumurtalayıp çoğalmaya ve hayatlarına devam etmeyi başardılar.

Su ayıları, Uzay boşluklarında yaşayabiliyorlar

Tardigrad bir çeşit kış uykusuna yatıyor

Ayıya benzetilmelerinin tek nedeni fiziki özellikleri değil. Aynı zamanda ayı gibi bir çeşit kış uykusuna yatabiliyorlar. Tun adı verilen kriptobiyotik duruma geçiyorlar. Ölüden farksız bu durumda 10 yıllar boyunca aç ve susuz bir şekilde uyuduktan sonra tekrardan normal yaşamlarına devam edebiliyorlar. Araştırmalara göre, Antartika’da bulunmuş bir tardigrad 30 yıl boyunca hiçbir şey yemeden içmeden ”Tun” durumunda kaldıktan sonra, 22 günün sonunda 3 yumurta üretiyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Radyasyon tardigradların hayatlarını önemli ölçüde etkilemiyor

2011 yılında İtalyan bilim insanları son uzay mekiği seferine deney yapmak üzere tardigrad yerleştirdiler. İtalyan bilim insanlarının açıklamalarına göre, “mikro yerçekimi ve kozmik radyasyonun uzay yolculuklarında, tardigradların hayatlarını önemli ölçüde etkilemediği ve dolayısıyla tardigradların uzay araştırmaları için uygun bir hayvan olabileceği” şeklindeydi.

Su ayılarının en az 200 yıl yaşayabildiği düşünülmektedir

Mikroskop altında bakıldığında tıpkı bir ayıya benzeyen tardigradlar, nükleer patlamaya bile dayanan hamam böceklerinden daha güçlü ve dayanıklı. Her bir tardigradın en az 200 yıl kadar ömrü olduğu düşünülmektedir.

Yorum yapın