1numara.org
TikTok Beğeni Hilesi

Tavşanların Genel Özellikleri Nelerdir?

Lagomorpha takımı içinde sınıflandırılırlar. Memelidirler. Yaklaşık 60 tane türü vardır. Türden türe yaşam süreleri değişir. Örneğin Oryctolagus cuniculus 9 yıl yaşarken Lepus Saxatilis 1 ile 5 yıl yaşarlar. Bazıları toprak altında yaşarken bazıları da oyuklarda yaşar. Anne tavşan yavrusuna 7 gün baktıktan sonra yavru tavşanı bırakır. 

Tavşanların Beslenmesi

Tavşanlar otçullardır. Havuç, Turp, Dereotu vb. gibi besinlerle beslenirler. Bunların yanı sıra kuru ot ve samanla da beslenirler. Ancak içinde şeker olan besinlerin çok fazla verilmemesi tavsiye edilir. Bebek tavşanlar için anne sütünden başka tavşan yemi de önerilir. 

Evde Tavşan Bakımı

Tavşanların bulunduğu alan büyük olmalı ve temiz tutulmalıdır. Altına serilen materyal sürekli değiştirilmeli ve temiz tutulmalıdır. Tavşanın yemini ve suyunu sık sık değiştirmeli ve taze tutmalısınız. 

Tavşan Bakarken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

  • Rahatça gezebileceği bir alan sunmalıyız.
  • Egzersiz yapması için dışarıda gezintiye çıkarmayı ihmal etmemeliyiz.
  • Tavşanlar kemirgen hayvanlardır bu yüzden kemirebileceği ev eşyalarından uzak tutmalısınız.

Tavşanların Tuvalet Eğitimi

Her hayvan gibi tavşan sahiplenenlerinde dikkat etmesi gereken bir konu da  tuvalet eğitimidir. Bu konu da dikkat edilmesi gereken yegâne kural tavşanımıza rahat edebileceği bir alan sağlamaktır. 

Tavşanlar daima kendilerine belirledikleri alanlara çiş ve kakalarını yaparlar. Yemek yedikleri yerin yakınına kedi kumu için kullanılan kutulardan veya sığ bir saklama kabı koyarak tuvalet eğitimine başlangıç yapabilirsiniz. Tuvalet yapacağı yeri yemek yedikleri alanın yakınına koymamızın sebebi tavşanların yemek yerken tuvalet yapmayı sevmeleridir. Tuvaletin alt katına alternatif olarak küçük parçalar halinde gazete parçası onun üzerine de saman koyabilirsiniz. 

Tavşanlarda Tırnak ve Kürk Bakımı 

Tavşanlar doğası gereği kendilerini temizleyen hayvanlardandır ve yılda bir kaç kez tüy dökme dönemleri vardır. Bu durumda önerim tüy dökme dönemine girdiklerinde tavşanlarınızı fırçalamanızdır. Yoksa Tavşanlar tüylerini tutabilir bu da tavşanımıza sindirimsel olarak sıkıntıya sokabilir. 

Gelelim tırnak bakımına. Tavşanlar doğada tırnaklarını ağaç kabukları ve türevlerine sürterek koparırlar ev ortamında ise kullanacakları en iyi alternatif halılar olacaktır bu konu da endişeniz olmasın. Elbette ki tavşanımızın tırnaklarını kendimiz kesebiliriz eğer bu konuda bir çekince yaşarsak veterinere götürmemiz mümkündür.

Son yazımız ilginizi çekebilir: ”Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat’in Aynı Projede! Aşkı Memnu Yeniden mi Başlıyor!” Tıklayarak okuyabilirsiniz.

Yorum yapın