Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı, 2023 yılında Netflix’e alternatif uluslararası bir dijital platform kuracağını söyledi.
Sobacı, 8 Mayıs’ta Türkiye’nin tatil beldesi Antalya’da düzenlenen “Stratcom Youth: Uluslararası Genç İletişimciler Forumu”nda açıklamalarda bulundu.
Sobacı, planlanan yeni platformla ilgili herhangi bir ayrıntı vermedi ancak TRT’nin film ve oyun yatırımlarına devam edeceğini söyledi.
Bu yazı ilginizi çekebilir: ”İnstagram’da Yakın Zamanda NFT Dönemi Başlayabilir!” Tıklayarak okuyabilirsiniz.
Sosyal medyayı eleştirdi!
Sosyal medyayı eleştiren Sobacı, “Sosyal medyanın bireylerin fikirlerini daha özgür bir şekilde ortaya koyduğu bir yer olacağı iddia edilse de bir anda yalan haber, dezenformasyon mecrası haline geldi. Dijital çağ özgürlük vaat ederken, kendini kaos, belirsizlik ve abartıyla besleyen bir sosyal medya ortaya çıktı.”
Sosyal medyanın insanlar üzerinde oluşturduğu etki hakkında da konuşan Sobacı şu açıklamaları yaptı:
Sosyal medya, bireylerin daha özgür bir şekilde fikirlerini ortaya koyabildiği bir alan olacağı iddia edilirken bir anda yalan haberin, dezenformasyonun mecrası haline geldi. Dijital çağda özgürlük alanı vadederken, kaos, belirsizlik ve abartıdan beslenen bir sosyal medya karşımıza çıktı.
Sosyal medya kullanıcılarının yüzde 70’i sosyal medyayı bilgi ve haber kaynağı olarak kullandığını söylüyor. Sosyal medya, bilgi ve haber kaynağı olma işlevi üstlendiği andan itibaren, kaçınılmaz olarak dezenformasyon ve manipülasyonun yoğun bir şekilde yaşandığı alanlar haline dönüştü.
Yalan haberin, teyide muhtaç haberin ya da yanıltıcı haberin, görsellerin, herhangi bir kontrol mekanizmasından da geçmeden kesin bilgi etiketiyle paylaşıldığı bir ortam. Sosyal medyanın doğasından kaynaklanan bir özellik belirdi, o da hızla yayılma. Yalan habere hızla yayılma imkanı verdi. Yalan haber bambaşka bir noktaya doğru yürüdü.
Sayısız bildirime maruz kaldığımızda, bir olay üzerine düşünme kabiliyetimizi kaybettiğimizde, buna bir dezenformasyon eklendiğinde, sonuçsuz bir sürece gidiyoruz. Bu, bireyi anlamsızlığa iter. Hakikat ile yalanın sınırlarının bulanıklaştığı bir dönem.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Aşağıdaki yorumlar kısmından fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.