1numara.org
TikTok Beğeni Hilesi

Uzayın Astronot Bedeni İçin Etkileri

İnsanları dünya yörüngesinden Ay’a ve Mars’a taşıyacak planlar yapılmıştır. Bu planların uygulanması uzun süreli uzay yolculuklarında sağlıklarını koruyabilmesiyle mümkündür. Bu yazı içinde Dünya’dan ayrılan insanların bedenlerinde gerçekleşen değişimin ne olduğuna yer vereceğiz. İnsan bedeni dünyanın uyguladığı yer çekimine uyumludur. Ancak uzay gibi yer çekiminin olmadığı yerde astronot  bedeni olumsuz etkilenmektedir. Buna bir örnek verilecek olursa dünyada vücut ağırlığını taşıyan kemiklere uzayda daha az iş düşer. Bu sebeple uzay görevinde insan kemiklerindeki minerallerde azalma görülür. Bunu güçlendirmek ve vücuttaki değişimin sonuçlarını hafifletmek için sürekli olarak ilaç takviyesi yapılır. Ayrıca ilaç takviyesi dışında sürekli olarak kan tahlillerine de bakılmaktadır.

Uzay Yolcularının Kasları Güçsüzleşir

Astronot Bedeni Ve Uzayın Etkisi

Bir diğer örneğe benzer olarak yer çekimi olmayan ortamda hareket etmek oldukça kolaydır. Ancak astronotların kasları bu durumdan olumsuz etkilenir ve kaslara güçsüzleşir. Kas dayanıklılığı ve kas kütleleri azalır. Bu durumu dengeleyebilmek için astronotlar düzenli olarak egzersiz yapar. Bu egzersizleri yaparken yerçekimi olmayan yerde kendilerine spor aletine sabitlerler. Uzayda bulunmanın insan bedeninde meydana getirdiği bir diğer değişiklik boy uzamasıdır. Fiziksel olarak belirgin değişikliklerin yanı sıra psikolojik açıdan da astronotların tümü etkilenebilmektedir. Bir Uzay yolcusunun strese girmesi uyku düzeninde de çeşitli etkiye neden olacaktır. Dünyadayken omurgayı oluşturan kemikler yer çekimi etkisiyle aşağı yönde çekilir. Üstelik bu kemikler birbirine oldukça yakındır. Ancak uzayda astronotların kemikleri birbirinden uzaklaşır ve boylarında uzama olur.

Astronot Bedeni Uzayda Sıvı Değişimini Olumsuz Etkiler

Astronotların deneyimlediği bir diğer değişiklik bedenlerindeki sıvı dağılımının değişmesidir. Uzay yolcularının yüzlerinde sürekli ağırlık taşıyormuş gibi bir ifade yer alır. Bedende oluşan sıvı dağılımının değişmesi astronotların böbreklerinde olumsuz bir etkiye yol açabilir. Buna önem olarak düzenli biçimde ilaç kullanımı ve idrar örnekleriyle desteklenmektedir. Ayrıca beden sıvılarının baş ve baş bölgesinde toplanması astronotların görme duyusunda olumsuzluğa yol açar. Bu etki ancak görevden dünyaya geri dönene kadar oluşmaktadır. Bu etkinin yalnızca baş bölgesinde değil artık tamamen vücudun alt kısımlarına yani bacaklara doğru yayılması için çalışma testleri sürmektedir

Son Yazımız İlginizi Çekebilir:

“Sıcak Su ve Faydaları !!” Tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın